Blog artikels

De gevaren van ultrabewerkt voedsel

27/09/2023
Als je ooit al eens chips hebt gegeten, weet je dat het verdomd moeilijk kan zijn om dat zakje niet meteen helemaal naar binnen te werken. Dat heeft een reden: ultrabewerkt voedsel (UBV) wordt bewust zo verslavend mogelijk gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen zelfs 500 calorieën per dag extra naar binnen werken als ze voornamelijk UBV eten en dat UBV het risico op kanker en hartziekten verhoogt.
Boomgaardsafari

Op safari in De Fruittuin

21/09/2023
Zaterdag 16 september om 10u stond alles weer klaar in de boomgaard van Gaia en Lukas om de zelfplukkers te ontvangen. Algauw kwamen de eerste gezinnen aangewandeld, voorzien van manden en doosjes. Na een korte uitleg kon er volop geplukt worden, zowel appels als frambozen. De frambozen werden dit jaar aangeplant en geven nu al vruchten. De bessen en bramen zullen pas volgend jaar voor het eerst vruchten geven. Jammer genoeg is de aanplant van de perzik boompjes mislukt maar er zal een nieuwe poging worden ondernomen.

Vacature Coördinator Voedselteams (m/v/x)

12/06/2023
We zoeken een coördinator voor Voedselteams. Ken of ben jij de persoon die we zoeken? 
Stro tegen de waterverdamping

Met stro de droogte bestrijden

23/05/2023
Spanje wordt al maanden geteisterd door extreem weer. Waar de winterperiode 5 droge (en veel warmere) maanden bracht, regent het nu volop met wateroverlast in sommige streken tot gevolg. Ook de sneeuw die op de Sierra Nevada viel, was ongekend laat. Hoe gaat een fruitboer om met zulke droogte? We vroegen het aan Senne van Rosen Amarás.

8 redenen om je inkopen te doen bij de korte keten

15/02/2023
Februari Zonder Supermarkt, de Week van de Korte Keten... Je ziet geregeld wel een initiatief passeren dat de korte keten promoot. Maar waarom is de korte keten dan beter dan gewoon je inkopen te doen bij de supermarkt?

Februari zonder supermarkt, doe je mee?

18/01/2023
Dagelijks sloven onze boeren en boerinnen zich uit om lekker en gezond eten op jouw bord te brengen. En daar moet een eerlijke prijs tegenover staan die ze bij de supermarkten meestal niet krijgen. In de Korte Keten krijgen ze wèl een correcte prijs voor hun harde werk. Probeer tijdens februari eens niet in de supermarkt je inkopen te doen. Er zijn heel wat alternatieven!

De korte keten breekt

9/01/2023
Bedrijven, burgers en overheden, iedereen heeft het moeilijk met de opeenvolgende systeemcrisissen (energie, klimaat, oorlog). Voor de kleine producenten en handelaars in de korte keten komen al die crisissen simultaan aangerold: ze raken moeilijk aan grondstoffen, kreunen onder de energieprijzen en betalen zich blauw aan transport. Verschillende onder hen haken af of verminderen productie en aanbod. Dit heeft een enorm risico: onze voedselvoorziening dreigt definitief in handen te komen van de industrie, met alle gevolgen van dien: smaakvervlakking, milieuvervuiling, verlies van authenticiteit…
Schapenmelk met sociale smaak - Nijswolkje

Schapenmelk met sociale smaak

23/11/2022
20 jaar geleden kochten voormalig opvoeder Ann en ergotherapeut Tom een huis met enkele stallen en aangrenzende velden. Tom erfde ook een stuk landbouwgrond van zijn ouders, gepensioneerde melkveehouders. Ze startten met enkele schapen en kweekten ze voor het vlees, maar toen de kinderen kwamen, voelde het niet langer goed de dieren groot te brengen om ze te doden. Het koppel stapte over op melkschapen en startte met thuisverkoop van hun melk, kazen en ijs. Het Nijswolkje was geboren.

7 tips om nieuwe leden te werven

10/11/2022
Voedselteams draait op vrijwilligers en leden. En hoe meer mensen we kunnen overtuigen om hun voeding agro-ecologisch en uit de korte keten te kopen, hoe beter. Maar het is niet altijd eenvoudig om nieuwe leden aan te trekken. 

Pagina's

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY