Films over ons brood van morgen

Gepubliceerd op Donderdag, 9 september 2010 | Wim Merckx

Recent stelden onderzoekers van Wageningen Universiteit vast dat oudere tarwerassen geen toxische gluten bevatten. Ze bevestigen daarmee wat pionier-tarweboeren in heel Europa al jaren weten. Deze oudere rassen zijn bovendien ziekteresistent en toepasbaar in kostenbesparende ecologische landbouw die geen nood heeft aan agrochemie.

Om meer aandacht te geven aan de teelt van ecologische granen in Vlaanderen, vertonen Wervel en Voedselteams twee documentairefilms over oude maar moderne graangewassen tijdens de Open Monumentendag 2010: doorlopende vertoning, gratis toegang, tegelijk ecologische markt op het binnenplein van de Abdij van Park, Heverlee.La clé volée de la cité du grain (De verloren sleutel van de graanstad, 26 min, 2009) volgt de Siciliaanse boer Giuseppe Li Rosi die oude tarwerassen inschakelt in biologische landbouw om brood en pasta van te maken. Hij vertelt het verhaal van zijn bedrijf en zoemt uit naar de wereldvoedselproblematiek.

Les blés d'or (Gouden graan, 34 min, 2004) werd in Frankrijk gemaakt in samenwerking met het Réseau Semences Paysannes (Zaad in boerenhanden). De film snuift de sfeer op van een ontmoeting tussen boeren, bakkers, wetenschappers en dietisten over hun gezamenlijke passie: tarwe. Glutenintolerantie, de geschiedenis van tarwe, de oude rassen en de kunst van zuurdesembrood worden op een inspirerende manier aan elkaar gelinkt. De grote agrobiodiversiteit in tarwe en de daaraan gekoppelde kennis is praktisch verdwenen met de genetische erosie in de landbouw de laatste eeuw.

Lees ook de artikels naar aanleiding van het project "Vlaamse tarwe, verloren schat?” op de website van Voedselteams.

En het artikel 'Tarweveredeling vastgeroest' uit de Wervelkrant - een wetenschappelijke analyse die verklaart waarom ziekteresistente ecologische tarwerassen die rendabeler zijn, toch niet commercieel doorbreken.